Nuffnang Ads

"Coretan dari seorang pemanik"

Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan Almubarak ; Masak ke Beli kak?


Salam Ramadhan...

Semoga kita sesama dapat menghayati bulan Ramadhan kali ini dengan lebih maksimum lagi. Kecut perut akak bila dengar Ustaz di rancangan Akustika Ramadhan di TV3 malam tadi.

Andai kata ini Ramadhan yang terakhir buat kita macam mana?

Aku memang jenis orang yang bersahur. Sudah dipraktiskan sejak dari kecil lagi. And aku pulak jenis kalau sahur kena lauk yg masak fresh. Tak kesah lah simple mana pun lauk tu tapi kena masak pagi tu gak hehe.. Mengada kan??

Pagi tadi menunya ikan caru goreng kicap and sambal tempe bersama kacang panjang. Sorry lah aku bukan blogger makanan, so malas nak amik gambar bagai ahahaha...

Sejak dah terasa sedar diri dan insaf makin tua ni, aku tak seghairah dulu dah kalau tiba waktu berbuka. Ingat lagi dulu masa kekecik, belum azan aku dah bersila siap pegang cawan dah ready nak masuk mulut. Hehehe.. gelojoh sangat tau!!

Masa memula kerja dulu aku buat sales, korang tau je lah kan kalau sales ni banyak lah event bukak pose kat luar. Masa tu memang agak jakun gak lah kan. Almaklum budak kampung jakun bila dapat masuk hotel 5 stars nih. So far alhamdulillah, aku dah merasa dah almost all hotel yang org cakap 5 stars. Tapi dalam setahun dua je aku excited bukak pose kat hotel. Lepas tu dah rasa boring. Bukan nya boleh sumbat pun semua benda tu. Excited and jakun je lebih ahahaha...

Sekarang ni aku lebih suka beli sedikit kuih muih kat bazar. Itupun kedai yang aku dah biasa je. Kalau tak, memang nehi2 lah... Serik wooo beli karipap sardin tak ada isi, alat2 dia calit kan kuah sardin kat tepung tu. Kuang ajar sangat tau!!

Beli kuih RM2 pun kadang tak abes. Aku memang amik nasi terus masa buka pose.. So either aku masak or beli la lauk simple je kat basar. Pilihan terbaik yang aku ada so far basar Ramadhan kat Bdr Kinrara. Harga pun boleh tahan lah kerat leher akak ko ni...

Aku peratikan kekakak kat opis aku ramai yang tapau lauk dari foodcourt. Masalahnya as early as 11am ok!! Sebab kalau dah 12pm nanti dah bersaing dgn non Muslim pulak time lunch. Tapi pada aku macam alahai awalnya. Ko bungkus makanan dalam plastik. Biarkan sampai nak dekat berbuka karang panaskan. Macam tah eh, cam kembang gitu tekak aku nak terima. Ni teori aku lah. Kadang aku tgk sayur pun nak dibungkus. Bukan susah mana masak sayur pun.

Maybe ketidaksempatan kot bila nak sampai umah. Ye lah kalau anak dah berderet mana nak settle anak2 lagi kan? Tapi memang bukan aku lah nak tapau makanan awal macam tu.

Sejak Humairah dah boleh makan apa saja ni. Dah boleh makan pepedas seseket, stok bahan mentah kena sentiasa ada. Hari tu beriya lah aku siapkan sup ayam for her, then aku masak sekali sambal sotong. Eh sekali yang dia makan sambal sotong tu ok.. Octopus kekdahnya hahaha.. Mat salleh sangat anak omak nih kan...

So skang ni aku tak asing2 dah lauk for her. Apa aku masak for adult tu jugak menu ko ye dik. Alhamdulillah tak banyak songeh anak dara tu. So far her fav. aku tgk ayam masak lemak cili padi. Tapi idak ler aku buat pedas kan. Part tak boleh nak pepedas tu yang tak bape best sangat kat tekak aku.

Aku masih tengah pikir nak masak apa for buka nanti. Ada ayam je tinggal. Nak senang humban buat sup je kan? Ehehehehehe.... 








1 comment:

  1. salam ramadhan kak...

    kalu dana nih jenis yg suke msk buka pose kt umah, sahur pun sume msk sndiri biar lah simple mana pun kan...

    kalu berbuka time edy ada kene menu berat mcm nasi lah msti ada, tp skrg nih edy takde simple2 pun blh tp utk 1st day nih nk bt spageti cabonara je hehehe...
    dana kureng skit beli2 lauk sbb lebih prefer msk sndiri kot, lgpun kt umah ada makngah yg boleh tolong2 skit...

    ReplyDelete