Nuffnang Ads

"Coretan dari seorang pemanik"

Thursday, July 25, 2013

Some important beading tips that I remember....



  1. Try avoid using washable air brush pen on any silk material when you sketch a design. The color of pen will be erased, however there might be a stain left on the silk. More on bleach stain. Try to use chalk based pencil instead.
  2. Buy beads in small pack is expensive. Invest in bigger pack of 100g or 1 pound. Start with common color that you always use e.g. silver, gold.
  3. Some fabrics need to be ironed first before you start beading on them
  4. And some fabrics demand your fingernails to be cut clean
Hmmm... apa lagi eh? ehehehe.. Aircond sejuk bagai ni buat aku perasan macam kat London kejap wahahahahahahahaha....

Betul. Certain fabrik yang fragile kadang senang tersangkut pada hujung jari kalau ada lebihan daging2 or kuku yang panjang. Jadi sememangnya dinasihatkan sila potong kuku pendek dan trim cantik di kelilingnya.

Jangan takut nak beli manik in 100g. Memang nampak banyak kan? Tapi mulakan dengan warna2 yang selalu kita gunakan. Percayalah, sangat berbaloi! Dan percayalah kalau kedai kata 10g pack tu, kadang tak sampai pun, dalam 8g je dia letak, except for Apple beads.

Bagi penggemar sequins, try avoid warna yang shocking... macam shocking pink.. Sebab ada potensi untuk warna nya luntur. Luntur je tak apa, silap haribulan, warna baju pun rosak. So avoid guna warna2 terang untuk fabrik yang warna putih etc. Nanti warna tu turun kat baju. Kalau ko buat kat baju pengantin lagi lah. Tak pasal je rosak baju orang.

Apa lagi ya?

Tips nak kasi ayam masak kicap sedap? Hahahahahaha.. Melencong lagi akak ko ni kan? Ayam masak kicap menjadi carta juara menu akak di bulan puasa ni. Asal tanya Mr BK ayam nak masak apa bebalik masak kicap dia request. Kicap pun kicap lah.. sesuai sangat dengan kulit dia hahahahahaha... Syhhh!!

Ni versi akak as orang Johor ya. And korang jangan tak tahu, menu wajib di pagi raya ni tau. Orang Jawa lah katakan... 

Anggaran setengah ekor ayam (versi tak perlu goreng ayam terlebih dahulu)

  1. Tumis kan 3 sekawan, kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia & kunyit yang telah di blend halus. Tumis sehingga naik bau. 
  2. Kemudian masuk dalam 2 sudu besar cili yang di kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan 1 sudu sos cili, 1 sudu sos tomato.
  4. Masukkan ketumbar yang telah di sangan dan di blend. Kalau tak pakai je serbuk ketumbar pun ok.Boleh lah campak kan barang sebatang serai.
  5. Kemudian masukkan ayam & kentang dipotong baji kalau korang suka. 
  6. Biarkan sekejap, then baru masukkan kicap. Aku prefer kicap manis. 
  7. Masukkan sedikit air untuk kuah dan untuk senang empukkan ayam
  8. Selalunya aku letak sikit je garam untuk balancekan rasa kicap manis tadi. And sebab tambah sikit air jadi kicap dah kurang rasa.
  9. Last sekali boleh lah masukkan belahan bawang besar dan juga lada merah sebagai hiasan. 
Selalunya kalau masak dalam skala besar, contoh untuk raya, ayam tu digoreng terlebih dahulu. Tapi setakat 3 suku sahaja. Jangan terlalu kering.

Menu wajib orang Jawa di pagi Raya;

  • Ketupat
  • Ayam kicap (wajib ada)
  • Sambal jawa (kicap)
  • Kuah lodeh
  • Rendang (optional)

Mak aku pernah masak ayam kurma masa Raya, tak laku uols, ayam masak kicap jugak jadi pujaan!!!

So lepas ni kalau korang beraya kat umah orang Jawa. Dihidangkan pula ayam masak kicap, tak payah la kau nak buat muka kelat2 keji ya.. Ya aku tau, kalau tak raya pun boleh makan kan ayam kicap ni? Habis, rendang semua tu pun boleh je dapat kalau tak raya? Dah tak payah nak buat muka pepelik.

Jom gi pasar Ramadhan... Akak tak jumpa lagi lah pecal yang sedap... Mak Cik yang berniaga kat BK5 tahun lepas tak ada pulak tahun ni.






1 comment:

  1. tips2 akak tu sume betul2, dulu2 masa dana mule2 belajar jht manik beli manik yg paket kecik tp bile dh tau menjht n amik tempahan skit2 terus beli yg 50gm or 100gm, mmg berbaloi2 blh thn bkn main lama... idak la asik nk ke kedai je kan kak...

    kak, versi mak dana bt ayam kicap tambah santan skit... mmg sedap berlamk gitu kak... cube lah mana tau nnti terpikat

    tp mmg betul kan kak, org jawa johor terutamanyer pagi raya wajib ada msk kicap, kalu kt umah dana wajib ada rendang daging n msk kicap di pagi raya, mcm kuah2 kalu tak lodeh mak bt kari ayam kuning (mean pakai tumbar+jintan+kunyit serbuk kari letak skit je)
    pastu lg 1 yg wajib kak... serunding kelapa, perkh dh teringat2 dh menu masakan mak..sbb thn lps beraya kt kerteh, thn ni dpt la mkn sedap2... heehheh mahap yek bebel panjang

    ReplyDelete