Nuffnang Ads

"Coretan dari seorang pemanik"

Wednesday, July 10, 2013

1 hari di bulan Ramadhan...


Aku jeling alarm yang berbunyi di handphone. Baru 2.40am. Siapa pulak yang set jam pukul 2 pagi ni? Aku snooze kan.

Nyaman kan pagi ini? Sejuk terasa bila angin sepoi2 bahasa bertiup masuk di ruang jendela yang memang ku biar terbuka sedikit.

Tiba2 aku bingkas. Seolah2 seperti dikejutkan.

Aku capai handphone. Antara kabur dengan tidak aku cuba besarkan mata aku.

5.20am!!!!!

Wah!! Melompat aku. Nasib tak terpijak Mr BK yang berbaring di bawah sebelah aku. Aku kejutkan dia.

Tak ada 5mins ya, terus turun sekarang juga.

Jelas arahan aku.

Wah wah wah.. penangan hujan pagi tadi, aku terlewat sahur. Nasib baik memang aku dah niatkan dari semalam aku malas nak masak apa masa sahur. Boleh tak? Siap niat hahaha.. Aku panas kan ayam Kurma, and sayur peria yang aku masak masa berbuka. Then panaskan nasi masak air. Fuh... Alhamdulillah sempat.

Semalam, maybe 1st day kot, aku kepenatan yang teramat. Balik rumah sampai awal around 520pm aku golek2 dulu dgn si kecik depan TV. Dia suka je lah aku ada sebelah dia. Dia tidur aku pun tertidur. Rupanya dgn laki aku sekali tertidur hahahaha...

Sedar pun jam dah 620pm... Laki aku kejut tanya nak kirim apa2 ke.. Dia nak ke pasar Ramadhan. Entah, tak loyan aku nak mengirim. Setahu aku selalunya awal2 ni memang org ramai lah kat pasar. Sure dah tak ada apa. Plus laki aku nak pergi yg dekat dgn umah je ni. And betul pun. Laki aku balik bebel2 cakap apsal orang jakun ni. Dia pergi tak ada apa yang tinggal. Hahaha.. Sian dia.. Dapatlah dia beli bubur kacang and bubur pulut hitam. Kuih ke lauk ke sume yilek die cakap.

Baguslah. Termasuk lah you orang yang jakun tu kan?

Ketat je muka pak cik hahahaha...

Sempat lah aku masak ayam kurmak, peria goreng pedas dgn telur. And goreng telur dadar. Terer gak aku kan? Sebab less in 1 hour dah siap. Tu tak termasuk pulak tolak masa si kecik tu tetiba bangun nak sambung susu badan. Hahahaha... Mana tak terer sbb sume bawang, ikan bilis sume tu dah siap di blend awal2.. Entah, pada aku masak ni senang je. Tak ada alasan lah kau bekerjaya tinggi bagai ke apa ke untuk tak sempat masak. Bukan susah mana pun...
Meh lah aku share sket tips.. Esp untuk pasangan2 muda yang baru kawen..

  1. Simpan lauk basah dalam saiz untuk sekali masak. Selalu aku kalau beli ayam or ikan aku terus asingkan ikut portion yg aku nak masak nanti. Senang. Jadi tayah lah ko kuar satu bekas bagak tu everytime nak defroze nak masak. Nak cairkan pun lambat kalau letak dalam bekas besar2 ni. Aku guna plastik simpan susu yg aku tak guna tu hahaha.. Beli tak hingat2.. sudahnya tak guna pun. Tapi at least aku guna lah untuk simpan lauk mentah..  :)
  2. Potong bawang besar/kecik/putih siap2 extra simpan dalam bekas kedap. Tak perlu basuh dulu nanti dia berair. Macam aku, selalu aku blend bawang besar and bawang kecil siap2 stok untuk 3-4 hari. Tak lah banyak sangat sbb kalau lama sangat simpan yg dah blend pun pada aku tak elok gak. Then ada juga yg aku biarkan di kopek je. Sebab kalau nak pakai untuk hiris2 je tak perlu aku nak kopek2 lagi. Senangkan?
  3. Ikan bilis pun macam tu gak. Aku tak suka sangat guna serbuk perasa ayam ke ikan bilis ke... Aku prefer yg real punya. Jadi selalunya aku blend siap2 ikan bilis tu. Nak masak sayur ke, sambal tempe ke apa ke senang. Tayah lah aku nak buat bising pepagi buta hehehe.
  4. Sayur pun cam tu gak.. selalunya aku dah siap2 basuh and simpan elok2 sayur. Bungkus dgn surat khabar kalau yang besar sangat tak muat bekas bertutup.
  5. Oh cili padi pun sama gak.. sbb aku tak ada lesung batu kat umah (sedih kan?) hahahahaha... Jadi aku blend dalam segenggam terus cili padi. Senang kot aku nak masak gulai lemak ke sume dah siap. Nak buat sambal kicap pun dah siap.
Selalunya sebelum masuk tidur, aku keluarkan lah dulu frozen fish or chicken yg nak di masak waktu sahur. So far alhamdulillah, memang banyak lah membantu dari segi penjimatan masa untuk memasak. Tak lama mana pun setakat nak masak 3-4 lauk yang simple. 1 jam dah cukup. Jadi aku pelik gak kalau ramai orang macam komplen tak sempat masak. Pada aku antara kau nak dengan tak nak je hahahaha.. Sorry ye kak. :P

Tapi hari ni aku dah niat dari semalam tanak masak wakakakakkaka.... Sahaja aku tanak masak masa waktu berbuka kerana Allah ta'ala. Boleh gitu? Bukan apa.. semalam aku rasa pinggang aku dah terpele'ot. Dari peha bawak ke tapak kaki belah kiri bisa semacam... Tak tau lah kenapa. Maybe sebab pangku si kecik tu masa nak ke opis.

Uihhhhh 2 jam okes nak sampai opis semalam. Punyalah jem.. Ingat dah kuar awal dah. Hari ni pun sama gak. Maybe hujan, plus ada accident bagai. Kuar around 7 aku sampai kol 9 kat opis today. Sian laki aku pagi tadi, pusing sana pusing sini suma jem teruk. Aku pun teruk sama sebab pangku baby tua tidur. Tanak duduk kat car seat skang. Aduhai.. tergeliat lagi pinggang mama dia.

Jadi sebab tu aku dah niat awal2 dari semalam tanak  masak today hahaha.. Best kan excuse aku? Jadi petang ni marilah ke pasar Ramadhan Bdr Kinrara. Jom kita!!


p/s: Boring lah masak pepagi masa sahur sbb jiran kiri kanan Cina & India. Tak meriah dgn bunyi periuk belanga. Rumah belakang Melayu tapi sonyap jo... Kak tak sahur ke? Hehehehe





1 comment:

  1. heheheh kalu nk msk boleh je kan kak... bkn alasan keje tak keje, kecuali lah kalu yg keje duk jauh dr umah n sampai umah kul7 gitu kan...

    mcm dana pun ada bt cam yg akak share tuh, tp dana gemar tumbuk segala bahan2 msk..n nsb lah selalu smpai umah awal sebelum 530 mmg sempat msk, tp nk bzr mmg mls lah, leceh nk cari paking ngn org ramai lg... fengsan

    dana kalu pg sahur pun msk simple2 je kak

    ReplyDelete