Nuffnang Ads

"Coretan dari seorang pemanik"

Wednesday, June 20, 2012

Jom potong!!


Recovery update:  Tidak banyak improvement. Mungkin gara2 jatuh. Badan aku sakit2 jadinya. Rupanya kesan jatuh tu not immediately. Dah 2-3 hari baru terasa. MasyaAllah. Dugaan yg. tak pernah aku pinta. Sudahnya 2 hari aku off ke opis. Nak berjalan pun senget2 pegang dinding. Nak jumpa doctor pun tak larat. Baru nak happy sbb dah quite ok dah. Aku kira ALLAH itu Maha Mengetahui. Dia perancang segalanya. Oh ya, ke dua tangan juga terasa kebas2 sehingga ke belikat. Hopefully its not the symptoms of my L1 & L2... Jauhkanlah...

Ok stop before aku melalut2 banyak lagi.. :)

Hari ni terasa sangat bahang. Aku minta Mr Asst. belikan Coke. Uihhh nimatnya bila minum dgn ais. Jarang benar aku minum Coke nih. Tapi hari ini lain betul teriknya. Lepas 2 hari tak boleh bangun baru hari ni aku ke klinik. Kawasan yg baru di Puncak Jalik kurang pokok, jadi bayangkan panasnya macam mana. Singgah pula makan tengahari di Al Hameed Nasi Kandar. Not bad kari kambingnya. Tapi lepas tu kepala aku rasa semacam. Oh lalala.. petanda apakah? Selalu aku ok je makan kambing. Panas sangat atau kolestrol aku dah tinggi ni?

Bila panas terik macam ni nak memanik pun tak ada mood. Oh rumah aku tak ada aircond. Sbbnya, aku darah panas, Mr Asst darah sejuk. Alamak, chup.. aku nak tukar Mr Asst. ke Mr BK.. baru sedap sket.. BK tu apa dia? Jgn tanya aku ahahahaha.. Mr BK tak tahan sejuk.. kalau malam sure berebut2 remote kipas dia slow kan kipas. Bila aku terjaga dah kelemasan aku pulak lajukan. Sudahnya karang samada dia lari kuar bilik or dia selimut dari hujung kaki ke rambut. Aku ngan dak kecik ok je kipas lelaju nih. Jadi nak pasang aircond adalah pk 100 kali... kalau aku je tido dalam bilik berdua ngan baby baik tayah..

Tadi aku kemas baju2 yg nak dimanikkan. Adalah beberapa pasang. Aku tak amik banyak for Raya. Pengalaman lepas mengajar diri... Berpada2...  Ada few baju yg buat aku teruja nak jahit. Ada baju yg agak fragile.

Kadang pemanik macam aku ni, walaupun ada queue dah baju yg mana nak jahit dulu, tapi kadang bila sampai baju baru yg agak mengujakan, aku tah cam mana akan jahit baju tu dulu pulak.. Unfair kan? Tapi tak boleh nak control kadang. Dia punya tarikan tu lain macam... Tapi kadang tatau kena mandrem ke apa ke, bila parcel sampai nak bukak pun malas. Biar je lah parcel tu macam tu dulu. Tade nafsu langsung nak tgk kain jenis ape ke warna apa ke.. Ha sape hantar tuju2 kat aku nih? kekekekekeke.. Kidding... Nanti aku cite pengalaman aku taleh nak jahit langsung. Jari bagai ditusuk2 setiap kali pegang jarum. Nanti lah ek.. Pepanas terik macam ni tak elok cite panas cam tu..kita kena cite sejuk2 je skang ni hahaha...

Aku terbaca entry K Zackie pasal tangan dan kaki di blognya. Bila aku belek tangan aku.. Subhanallah. Cantik!! Ada kesan pisau, ada kesan lecur. Lecur tu sbb nak cepat masak bubur aku besarkan api, jadi bila dia menggelegak tu percik lah kat tangan aku nih. Sakit jugak tau bila dah kering. Tu belum masuk lagi kesan apa2 lagi yg aku tak boleh kesan. Tetiba je rasa sakit. Tgk2 ada la kesan merah lah apa lah.. Hai memacam.

Sebenarnya, bila nak menjahit manik, aku akan pastikan kuku pendek, segala kulit kering yg ada aku potong. Sbbnya bila nak jahit karang tanak benang atau kain baju tu sendiri sangkut2 pada kulit. Terutamanya jenis kain crepe silk. Kadang daging lebih sket tepi kuku pun boleh tersangkut. Nak jahit manik pun tak senang. Jadi senang citer sebelum jahit memang aku belek2 dulu jari ni. Mana yg perlu di potong kita kasi zasssss dulu. Senang proses nak jahit nanti.

Jadi kengkawan pemanik sekalian (wah, macam ketua kampung buat announcement haha)... pastikan kuku kita pendek supaya benang kain kat baju tu tak tertarik2 bila kita jahit manik. Bersih tu kan amalan mulia.. :)

Aku kan.. Aku kan.. nak show off sket.. Kasi lah peluang kat aku nih kan.. Sbb kat blog sendiri kekekeke.. Kalau blog org lain memang aku tak buat perangai macam ni haha...


Jom main teka teki!!!!






Cuba teka siapa designer yg belek baju ku itu? Hehehehe.. Antara pengalaman manis dalam hidupku bergelar pemanik....




Teka lah!!  Tapi tak ada hadiah... hehehehe :P

2 comments:

  1. kite tau, hatta dolmat yg belek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay!! Tahniah.. tapi tak ada hadiah hehehe.. :)

      Delete