Nuffnang Ads

"Coretan dari seorang pemanik"

Tuesday, August 7, 2012

Universiti of Dapur


Aku sangat ambil peduli kalau bekerja di dapur. Kalau adik aku ada bersama di dapur sudahnya pasti aku halau dia terus. Sebab daripada mulut aku bising macam murai tercabut ekor, baik aku buat sendiri semua.

Aku suka perhatikan cara org di dapur. Cara mereka bekerja. Terutamanya anak2 gadis. Selalunya aku tgk cara anak sedara aku lah.

Basuh pinggan tapi pinggan kering dalam bakul tak dikemas dahulu. Main ditindan je. Macam mana tu? Belajar tinggi2 sampai universiti tapi benda yg sangat simple macam tu tak boleh nak fikir logiknya. Belum lagi dgn susunannya. Beterabur. Yg kaca kat atas yg plastik kat bawah. Main di letak je bertindan selagi ada ruang. Ke aku yg cerewet? Benda macam tu pun jadi hal..

Basuh pinggan sampai basah2 lantai. Lepas tu tak reti nak lap. Jangan cerita kat sinki. Kalau rajin di buangnya lah sisa makanan yg ada. Kalau tak dgn buih sabun pun melekat lagi kat dinding sinki. Jangan pula korang lupa check alas bakul kering tu. Bertakung air!!! Kalau tak dibuang punyalah hanyir baunya. Aku tak tau kat mana letaknya keprihatinan mereka ni.

Bila dah makan ramai2, cawan2 dan pinggan yg berminyak dicampurkan terus tunggang langgang dalam sinki. Bukan ke lebih baik di asingkan cawan tu? Cawan tu bukan berminyak sangat, jadi tak perlukan sabun yg banyak kalau nak basuh. Ada main rendam je dalam kuali dalam sinik.

Oh.. belum lagi dibukanya air sebesar mungkin masa proses menyabun pinggan. Perlu ke? Tak paham betul aku.

Ada yang potong cendawan tiram tu pakai pisau and papan pemotong ok. Dikerat2 nya macam potong carrot. Hahahaha... Nak tergelak aku tgk... Adoiii..  Dapat macam ni cooking partner aku memang aku halau terus dari dapur.. Nyah dikau!!!

Ada yg siang udang pakai pisau jugak. Terkial2 aku tgk dia letak udang atas papan pemotong nak kopek kulit. Ngee..... Ke biasa benda ni? Ntah aku siang pakai tangan je udang tu.Tak pun kadang guna gunting nak potong janggut dia.

Hmmm... anak muda sekarang jangan lah ambil mudah sangat. Sekalipun kita belajar tinggi mana pun, hal perihal dapur ni kena amik tau. Kenalah semenggah sikit buat kerja. Pakai baju and tudung lelawa bila nak keluar rumah, siap match bagai, kerja di dapur pun kena lah cantik juga.

Aku tak tahu apesal aku tulis entry ni hari ni. Tetiba aku terfikir dari sahur tadi masa masak. Aha.. aku dah ingat. Sebabnya semalam aku perhatikan Mr BK basuh pinggan. Nasib baik masih mengikut ISO aku hahahahaha..... Kadang tak capai piawai dia gak.. Tak apalah, yg penting dia tahu basuh pinggan. Ada ya laki yg lepas makan tinggal je pinggan atas meja. Macam raja! Kesian isteri mereka. Tapi nak buat macam mana kalau dah di ajar macam tu oleh parents mereka kan? Bukan tak ada. Benda ni tak jauh pun, dalam kaum kerabat aku juga ada umat manusia macam ni. Tak perlu nak kata org lain pun hehehehe...

Lepas ni adik2 jgn lah malas2 masuk dapur ya. Kalau tak reti buat tgk org buat macam mana kalau lah segan nak bertanya. Jangan memandai2.. Karang tak pasal ko jugak yg sentap bila kena sound sedas.. Lagi pulak kalau tuan punya dapur tu akak ko nih hahahahaha.. Bersedialah dikau!!!!

Sekian... terima kasih...  :)

p/s: pagi tadi sahur terlebih rajin masak prawn butter :) .. Cubaan kali ke 2 sarang telur tu menjadi tapi sedikit hangus gara2 lupa step nak masak :P

p/s: tetiba aku rasa pelik bila cakap 'dapur' banyak kali.. hahahahaha


1 comment:

  1. heheheh... dana pun jenis yg suke msk sorang2 kt dpr tanpa di bantu, kecuali nk msk dlm bilangan yg banyak... betul apa akak tulis tuh, ramai anak muda skrg nih tak reti bt keje dpr, kadang pelik gk... kite dulu pun penah mude remaja tp takdelah kekok nk ddk dpr...
    n dana sampai skrg pelik kalu ada kwn2 yg dh kawin siap ada anak tp tak reti msk itu ini... huhuhui

    ReplyDelete