Nuffnang Ads

"Coretan dari seorang pemanik"

Wednesday, March 21, 2012

Lama tak bersiaran!!!

Punya lama tak update sampai dah lupa password.. Eheh.. satu hal pulak nak bila dah salah letak password.. rupanya dah bercampur aduk email yg aku guna untuk blog ni dgn blog lama.. Aduhai... Padan muka...

Ramai yg tertanya kenapalah Cik Pepari ni senyap sunyi seketika (ye ke ramai? hehehe.. nan adooo!)

Sebenarnya baru je recovering from spinal surgery 3 months ago.. So masa dalam keadaan recovery process tu banyak pula hal yang melanda... Satu2 datang.. Allah nak bagi ujian.. Kita terimalah.. Kalau tak kuat Allah tak akan bagi ujian tu kat kita.. InsyaAllah.. Sekurangnya masa sakit tulah baru nak terasa diri ni sebenarnya banyak sangat alpa.. Banyak sangat nikmat diberi sebelum ni tapi tak pernah rasa nak bersyukur... Jadi dalam tak sedar banyak perkara2 berkaitan manik, blogging ke FB ke suma diabaikan.. Rasanya masa tu banyak lagi perkara penting yg perlu diuruskan. Jadi alhamdulillah.. sekarang ni rasanya sedikit lapang..

Mungkin tidak 100% sbb nya, ada complication masa buat surgery ari tu.. Lambat symptoms nya, jadi baru je tau last 2 weeks... I had to go for one more surgery to repair spinal fluid leak.. skang ni tempat incision tu ada cam bulging bila duduk or diri lama2.. sbb ada fluid bocor jadi benda tu jadi bergerak2 macam air dalam belon hehehe.. badan dah memang macam belon dah pun... :) ... Mungkin awal bulan depan akan masuk OT lagi.. and hopefully recovering process kali ni akan lebih dipermudahkan oleh Allah.. Amin... (nanti aku cerita pengalaman surgery yg lepas ye... )

Entry kali ni cuma nak share apa yg jadi kat aku sebenarnya sampai nak kena bedah bagai kan?

Dipendekkan cerita, dulu aku aktif sukan.. Ye lah badan besar ni bila bersukan kadang kita ada jatuh2 tapi masa tu muda belia kan, bila jatuh suma kita ambil endah tak endah.. terseliuh belum baik pun sebok nak gak dribble bola sume.. jadi padah nya bila ada injuries yg lama bertindan2... tulang belakang ni dah tak cantik lagi macam asal.. dah la muka pun tak cantik hehehe...

Nak jadi penyebab, punca nya jatuh masa tahun 2003 di G. Kinabalu. Degil kan?? Mak aku dah cakap tak payah lah pergi.. ko tu dah lama tak aktif bersukan.. nak panjat bukan nya rendah.. tak eksesais... tapiii dasar konon semangat explorer membara kan? Nak gak pergi ni.. eksesais yg aku buat cuma lari2 biasa je.. then aktif main futsal.. ko ingat ko nak pergi berlari padang ke kat sana??? Nasihat aku, sesapa yg tak fit nak gi panjat G. Kinabalu, ko gi panjat tangga Batu Caves tu ha.. tak pun kalau ko dok keja kat opis tingkat 19 cam aku ni, abaikan terus lif tu.. guna tangga 100%.... seriyesss.....

Symptom nye bukan terus menerus ye dik.. it took me 6 months baru lah ketahuan yg daku nya spinal cord ada cedera.. L4, L5, T1 & T2.. The S curve pun dah tak cantik dah... During dat time L4 nya condition is the worst so I did surgery to attend L4 in 2004.. Oh tak bagitau ye surgery yg 3 months ago adalah yg ke 2.. harap maklum :)

Over the years, badan pun bertambah2 berat.. dengan pregnant lagi.. L5 nya condition pula not so good which I did the surgery 3 months ago. Together to repair T1 & T2 via laser.. Yg laser tu tak rasa sakit.. The major one yg L5.. L5 and L4 nya position dekat.. jadi Doc potong dekat tempat sama...

Sume smooth.. all the symptoms sebelum ni macam kaki kebas ke sakit2 kaki ke alhamdulillah dah tak ada now.. Hopefully sampai bila2... cuma skang ni rasa tak selesa and kebas sbb kan ada leakage tu lah.. and aku pulak tak reti dok diam.. tak rest betul2.. jadi kadang tu ada gak terkucil rasa sakit sket kat pinggang... Sampaikan Doc suh aku promise for next surgery please stay on bed for 5 days... Dia dah masukkan nama aku dalam notty patient list dia hahaha...

So skang ni aktiviti memanik seakan tergendala buat seketika.. Masih lagi menjahit dan terima tempahan cuma slow lah.. Buat takat yg mampu..

So just nak share some of beading yg aku hasilkan.. Lama kan tak upload pics?

Enjoy!







Cukup2 lah dulu.. nanti entry lain tak bergambar pulak :)

2 comments:

  1. alhamdullillah dan moga ALLAH permudahkan urusan pembedahan yang bakal diadakan.

    ReplyDelete